V dnešní době jsou cukráři tak šikovní, že z marcipánu dokáží vytvořit zázraky. Někdy je člověku až škoda ochutnat. Kolikrát byste ani sami neřekni, že nějaký ten výrobek je skutečně z marcipánu.
Marcipán je nepečená cukrovinka, která se vyrábí z mandlí a cukru. Obsah mandlí by se měl pohybovat okolo 30%.
Legend o jeho původu je neskutečně mnoho. Můžeme je nalézt hned na několika místech a to například v Německu, Rusku nebo dokonce i Španělsku. Lze říci, že přesnou historii nezná vůbec nikdo. S největší pravděpodobnosti lze tvrdit, že pochází z Blízkého východu, odkud se rozšířil do Evropy.
V dřívější době byl marcipán podáván jako lék a to proti nadýmání a hlavně zácpě.
Až ve století čtrnáctém se začal podávat jako dezert na hostinách. Jednalo se ale o hostiny těch nejvyšších hodnostářů.
Jakmile ale začal být dostupný pro obyčejný lid, začaly vznikat továrny na jeho výrobu. Málo jich rozhodně nebylo. Ty továrny, které marcipán šidily a nevyráběly jej tak, jak by správně měly, si svou výrobu prostě neudržely.
V dnešní době se za velmoc marcipánu považuje Německo.
Dnes je marcipán možné potkat prakticky na každém kroku. Je ale poměrně drahý a právě proto si jej velká spousta lidí vyrábí doma. Postup není nijak složitý. Chuťově se vyrovná tomu kupovanému.
K přípravě je potřeba cukr a najemno nasekané mandle. Nejlepší je poměr jedna ku jedné. Nesmíme zapomenout ani na vaječný bílek. Vše stačí dát dohromady a třít, dokud nevznikne vláčná hmota. Je možné dochutit růžovou vodou. Mohou se do něj přidávat i potravinářská barviva. Můžete přidat dokonce i kvalitní čokoládu. Přísady závisí pouze na vás a vaší chuti.
Někteří z nás jsou tak šikovní, že jsou schopni vytvořit z marcipánu celé dorty nebo nějaké ty ozdobné figurky, které jistě nesmí chybět na žádném ze svatebních dortů. Modely marcipánů jsou běžně dostupné v každé cukrárně.